De Feestdagen op Bali

De Feestdagen op Bali 

Geen kou, geen sneeuw, geen korte donkere dagen. Niet met een kop thee en een dekentje op de bank. Geen plannen met de feestdagen die al maandenlang vooruit gepland staan. Geen tweede, derde of zelfs vierde kerstdag. Maar warmte, zon, strand en tropische regenbuien. Elke dag die ongeveer even lang duurt (en ik dus standaard om 6:00 uur wakker ben). Last minute plannen. Maar 1 officiële vrije kerstdag. Zo anders, maar daarom zeker niet minder fijn.  

Vakantie

De schoolvakantie begon hier een weekje eerder dan in Nederland en was op 2 januari ook alweer afgelopen. Het was niet helemaal mijn bedoeling om deze vakantie mee te vieren. Maar zoals het wel vaker gaat, ging het niet zoals ik gepland had. Eigenlijk was dat ook wel heel lekker. Veel op het strand, veel zwemmen, naar het waterpark, helpen met 160 maaltijden maken, spelletjes spelen, samenzijn en lekker eten. Weinig telefoon, weinig foto’s en daardoor ook even een korte (ongeplande) break van social media.

Wie het kleine niet eert

Pagerwesi

De feestdagenperiode begon hier op 19 december met de voorbereidingen voor Pagerwesi, een Balinese feestdag die eigenlijk alleen in het Noorden van Bali gevierd wordt. Ook weer een last minute plan waarbij ik de avond ervoor uitgenodigd werd door een Balinees gezin. Een dag die, nu ik eraan terugdenk, eigenlijk een beetje aanvoelde zoals Kerst in Nederland. Lekker ‘thuis’, samen koken en samen eten. We hebben spelletjes gespeeld en ik heb geholpen met het maken van de offertjes voor de dag erna; Pagerwesi. Heel eenvoudig, niets bijzonders, maar daarom juist ook zo fijn. Me onderdompelen in de Balinese cultuur en hun gebruiken. Dat blijf ik altijd heel bijzonder vinden.

Kerst

Het echte kerstgevoel heb ik dit jaar niet gehad. De zon, de warmte, de Balinese cultuur en het Hindoeïsme dragen niet echt bij aan de kerstsfeer. Kerst en ‘zomer’ gaan voor mij gewoon niet samen. Vond ik het erg? Nee eigenlijk helemaal niet, omdat de kerstsfeer er helemaal niet was, heb ik het ook helemaal niet gemist.

Wel zijn we op eerste Kerstdag met een aantal mensen gezellig uit eten geweest en hebben we genoten van heerlijke gegrilde vis. Geen culinaire, westerse hoogstandjes, maar heerlijk Balinees. En als je me ergens voor wakker kunt maken dan is het wel verse gegrilde vis. Om het dan nog iets Balineser en minder westers te maken, eten we lekker met onze handen. Geen moeilijk gedoe met bestek, een mes krijg je er eigenlijk al bijna nooit bij. De vis gewoon met je handen van de graat af halen en op je bordje van rotan/bamboe? leggen. Een leuk weetje; Balinezen kunnen mijn naam beter onthouden door de naam van deze borden. Die heten namelijk Ingke.

Een klein beetje Nederland was er wel op Bali, want de Top2000 heeft tussen Kerst en Oud&Nieuw toch bijna constant aangestaan.

Oud&Nieuw

Oudejaarsdag begon met een poging tot het bakken van oliebollen die uiteindelijk meer naar brood dan naar oliebollen smaakten. Vooral de kinderen, die nog nooit een echte oliebol hadden gehad, hebben met smaak gegeten van deze creatie. Al kon ik ook niet zeggen dat het echt vies was, het was alleen geen echte oliebol.

Oudejaarsavond heb ik bij een Balinees gezin op z’n Balinees doorgebracht. Koken, eten, drinken en karaoke. Al zul je mij dat laatste nooit horen doen.

Vuurwerk werd hier de laatste weken al geregeld afgestoken. Zeker op 31 december was de hele dag geregeld vuurwerk te horen, maar waar is dat niet?! Zo rond 23:45 uur begon het afsteken van vuurwerk echt toe te nemen. Om 00:00 uur was het 2 tellen nagenoeg stil en daarna werd er weer volop vuurwerk afgestoken. Nu we een aantal dagen verder zijn, horen en zien we nog steeds geregeld vuurwerk.

Mijn verjaardag

Na een aantal (corona) jaren mijn verjaardag niet gevierd te hebben, werd het dit jaar toch wel weer tijd om er een klein beetje aandacht aan te besteden. Dus heb ik mijn verjaardag gevierd bij de warung waar ik bijna elke avond eet, zodat ook zij mijn verjaardag mee kunnen vieren. Intussen is dat toch een klein beetje familie geworden. Geen kringverjaardag met kaas en worst, maar een Nasi Tumpeng, de Balinese variant van een verjaardagstaart. Een grote ‘taart’ van gele rijst met allemaal bijgerechtjes. Smullen dus!

Natuurlijk ook een gewone verjaardagstaart, want dat kan ook niet ontbreken hier. En om het dan helemaal af te maken, heb ik ook nog wat meegenomen voor mijn collega’s bij Stepping Stones Bali. Al is het volgens mij niet echt Balinees om met je verjaardag te trakteren, maar een klein beetje Nederlands op Bali kan nooit kwaad, toch?!

Heel bijzonder dat ik mijn verjaardag een keer op z’n Balinees heb kunnen vieren, zeker nu ik weet dat ik weer naar Nederland ga. Ook dit jaar helaas geen zon op mijn verjaardag en geregeld een bui, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na al die feestdagen zit ik nu weer helemaal in het gewone ritme, en dat is ook wel weer lekker. 

 

Liefs Inske

Nasi Tumpeng
Verjaardagstaart

De Feestdagen op Bali

Geen kou, geen sneeuw, geen korte donkere dagen. Niet met een kop thee en een dekentje op de bank. Geen plannen met de feestdagen die al maandenlang vooruit gepland staan. Geen tweede, derde of zelfs vierde kerstdag. Maar warmte, zon, strand en tropische regenbuien. Elke dag die ongeveer even lang duurt (en ik dus standaard om 6:00 uur wakker ben). Last minute plannen. Maar 1 officiële vrije kerstdag. Zo anders, maar daarom zeker niet minder fijn.  

De Feestdagen op Bali

Vakantie

De schoolvakantie begon hier een weekje eerder dan in Nederland en was op 2 januari ook alweer afgelopen. Het was niet helemaal mijn bedoeling om deze vakantie mee te vieren. Maar zoals het wel vaker gaat, ging het niet zoals ik gepland had. Eigenlijk was dat ook wel heel lekker. Veel op het strand, veel zwemmen, naar het waterpark, helpen met 160 maaltijden maken, spelletjes spelen, samenzijn en lekker eten. Weinig telefoon, weinig foto’s en daardoor ook even een korte (ongeplande) break van social media.

Pagerwesi

De feestdagenperiode begon hier op 19 december met de voorbereidingen voor Pagerwesi, een Balinese feestdag die eigenlijk alleen in het Noorden van Bali gevierd wordt. Ook weer een last minute plan waarbij ik de avond ervoor uitgenodigd werd door een Balinees gezin. Een dag die, nu ik eraan terugdenk, eigenlijk een beetje aanvoelde zoals Kerst in Nederland. Lekker ‘thuis’, samen koken en samen eten. We hebben spelletjes gespeeld en ik heb geholpen met het maken van de offertjes voor de dag erna; Pagerwesi. Heel eenvoudig, niets bijzonders, maar daarom juist ook zo fijn. Me onderdompelen in de Balinese cultuur en hun gebruiken. Dat blijf ik altijd heel bijzonder vinden.

Samen Koken - Pagerwesi
Samen Eten - Pagerwesi
Bloemen voor de offertjes - Pagerwesi
Feestdagen op Bali - Pagerwesi

Kerst

Het echte kerstgevoel heb ik dit jaar niet gehad. De zon, de warmte, de Balinese cultuur en het Hindoeïsme dragen niet echt bij aan de kerstsfeer. Kerst en ‘zomer’ gaan voor mij gewoon niet samen. Vond ik het erg? Nee eigenlijk helemaal niet, omdat de kerstsfeer er helemaal niet was, heb ik het ook helemaal niet gemist.

Wel zijn we op eerste Kerstdag met een aantal mensen gezellig uit eten geweest en hebben we genoten van heerlijke gegrilde vis. Geen culinaire, westerse hoogstandjes, maar heerlijk Balinees. En als je me ergens voor wakker kunt maken dan is het wel verse gegrilde vis. Om het dan nog iets Balineser en minder westers te maken, eten we lekker met onze handen. Geen moeilijk gedoe met bestek, een mes krijg je er eigenlijk al bijna nooit bij. De vis gewoon met je handen van de graat af halen en op je bordje van rotan/bamboe? leggen. Een leuk weetje; Balinezen kunnen mijn naam beter onthouden door de naam van deze borden. Die heten namelijk Ingke.

Een klein beetje Nederland was er wel op Bali, want de Top2000 heeft tussen Kerst en Oud&Nieuw toch bijna constant aangestaan.

Oud&Nieuw

Oudejaarsdag begon met een poging tot het bakken van oliebollen die uiteindelijk meer naar brood dan naar oliebollen smaakten. Vooral de kinderen, die nog nooit een echte oliebol hadden gehad, hebben met smaak gegeten van deze creatie. Al kon ik ook niet zeggen dat het echt vies was, het was alleen geen echte oliebol.

Oudejaarsavond heb ik bij een Balinees gezin op z’n Balinees doorgebracht. Koken, eten, drinken en karaoke. Al zul je mij dat laatste nooit horen doen.

Vuurwerk werd hier de laatste weken al geregeld afgestoken. Zeker op 31 december was de hele dag geregeld vuurwerk te horen, maar waar is dat niet?! Zo rond 23:45 uur begon het afsteken van vuurwerk echt toe te nemen. Om 00:00 uur was het 2 tellen nagenoeg stil en daarna werd er weer volop vuurwerk afgestoken. Nu we een aantal dagen verder zijn, horen en zien we nog steeds geregeld vuurwerk.

Oliebollen op Bali

Mijn verjaardag

Na een aantal (corona) jaren mijn verjaardag niet gevierd te hebben, werd het dit jaar toch wel weer tijd om er een klein beetje aandacht aan te besteden. Dus heb ik mijn verjaardag gevierd bij de warung waar ik bijna elke avond eet, zodat ook zij mijn verjaardag mee kunnen vieren. Intussen is dat toch een klein beetje familie geworden. Geen kringverjaardag met kaas en worst, maar een Nasi Tumpeng, de Balinese variant van een verjaardagstaart. Een grote ‘taart’ van gele rijst met allemaal bijgerechtjes. Smullen dus!

Natuurlijk ook een gewone verjaardagstaart, want dat kan ook niet ontbreken hier. En om het dan helemaal af te maken, heb ik ook nog wat meegenomen voor mijn collega’s bij Stepping Stones Bali. Al is het volgens mij niet echt Balinees om met je verjaardag te trakteren, maar een klein beetje Nederlands op Bali kan nooit kwaad, toch?!

Heel bijzonder dat ik mijn verjaardag een keer op z’n Balinees heb kunnen vieren, zeker nu ik weet dat ik weer naar Nederland ga. Ook dit jaar helaas geen zon op mijn verjaardag en geregeld een bui, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na al die feestdagen zit ik nu weer helemaal in het gewone ritme, en dat is ook wel weer lekker. 

Liefs Inske

Verjaardagstaart
Nasi Tumpeng

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook mijn andere blogs

Eén jaar Bali

Eén jaar Bali

Korte terugblikNa een jaar Bali is de voorlopig laatste maand aangebroken. Terugkijkend op het afgelopen jaar is het een ontzettend mooi en waardevol jaar geweest. Een jaar die ik me altijd zal blijven herinneren, die een plekje in mijn hart heeft....

read more
Nieuwe avonturen in 2024

Nieuwe avonturen in 2024

Nieuwe avonturen Na de verhuizing naar Bali in 2023 belooft ook 2024 weer vol nieuwe avonturen te zitten. Mijn Bali avontuur komt namelijk tot een eind en ik kom weer terug naar Nederland.Onrust De keus heb ik een tijdje geleden al gemaakt. Een...

read more
Wie het kleine niet eert … – Dankbaarheid op Bali

Wie het kleine niet eert … – Dankbaarheid op Bali

Wie het kleine niet eert ... Als je het mij vraagt, heb ik nog nooit zulke vriendelijke, behulpzame, gastvrije en dankbare mensen gezien als de Balinezen. Hoe zij elke keer weer zo blij zijn met voor ons westerse mensen zulke kleine dingen. Dat zij...

read more