De Laatste Keren

De Laatste Keren 

De tijd van ‘laatste keren’ is aangebroken. Of nou ja, dat is het natuurlijk al een tijdje. De ene laatste keer is de andere ook niet. Sommige laatste keren gaan gepaard met emoties, andere laatste keren zal ik ook niet gaan missen. Van sommige dingen word ik blij dat het de laatste keer is, van andere toch wel een beetje verdrietig. Zo blijft alles een beetje dubbel. Het brengt blijdschap met zich mee maar anderzijds ook wel weer verdriet. Maar zonder dalen natuurlijk geen pieken en was het leven ook zo saai geweest.

Sommige laatste keren zijn al een hele tijd achter de rug. Zoals de kermis in het dorp, een jaarlijks terugkerend feestje van ons kent ons. Ook wel ‘het mooiste feestje van het jaar’ genoemd. Het feestje dat we de voorgaande jaren vanwege corona hebben moeten missen, dat dit jaar éindelijk weer door kon gaan en dus ook volgende jaar weer moet missen. Het voordeel van jaarlijks terugkerende dingen is dat ze er over een aantal jaar gelukkig ook nog wel weer zijn.

Grote en kleine laatste keren

Het zijn niet altijd de grote dingen die ik nu voor de laatste keer doe. De laatste keer met een warm dekentje en een kop thee op de bank staat bijvoorbeeld ook voor de deur. Met temperaturen van rond de 30 graden zal ik niet zo snel met een dekentje op de bank gaan zitten. Net zoals een stamppot boerenkool, uitgerekend dé maaltijd die je met koud weer eet en waar eerst vorst overheen gegaan moet zijn. Ach ja, ook kwark als ontbijt zal vanaf 13 februari voorlopig verleden tijd worden. Iets waar mijn collega’s me laatst al op hebben gewezen haha. Allemaal geen grote dingen en ik denk dat ik ook weinig moeite zal hebben met deze laatste keren en het missen van deze kleine dingen. Al merk ik denk ik pas hoeveel ik deze dingen gemist heb, als ik weer terug in Nederland ben en ze er weer zijn.

Feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw zijn dagen die op Bali niet gevierd worden of niet zoals wij dat in Nederland kennen. Sinterklaas en Kerst vieren ze helemaal niet, Oud & Nieuw wordt wel gevierd, maar niet zoals wij dat in Nederland doen. Dus voorlopig hebben we de laatste chocoladeletters, pepernoten, kerstbomen, oliebollen, appelflappen en carbid schieten ook gehad en komt dat voor mij pas weer terug als ik weer in Nederland ben. Wel raar, maar ergens valt het ook wel weer mee. Op Bali zit je in zo’n andere setting dat ik heel veel dingen ook niet mis en dat het juist raar zou zijn als ze op Bali hetzelfde zouden zijn als in Nederland.

De kleine laatste keren
De laatste werkdag

De laatste werkdag

Ook mijn laatste werkdag komt eraan. Na ruim vier jaar neem ik afscheid van mijn werk als fysiotherapeut, van mijn collega’s en van mijn patiënten. Ik zet voorlopig een punt achter mijn werk als fysiotherapeut, dat zal in het begin ook best raar voelen. In de afgelopen jaren heb ik met zowel collega’s als patiënten een band opgebouwd. Sommige collega’s zijn in de afgelopen jaren meer geworden dan alleen collega’s. Vriendschappen zijn opgebouwd, we hebben mooie maar ook mindere dingen samen gedeeld. Het zal best vreemd zijn om niet meer dagelijks of wekelijks contact te hebben. Niet meer bij de balie kunnen zitten om met ‘mijn huispsychologen’ ook wel secretaresses genoemd, bij te kunnen praten, niet meer over en weer te ouwehoeren in de oefenzaal en als luisterend oor te fungeren in de behandelkamer.

De laatste winter

Mijn laatste verjaardag in de winter, dat is ook wel een raar idee. De eerste en laatste keer dat ik mijn verjaardag niet in de winter heb gevierd was 5 jaar geleden ook op Bali. Het was toen zo raar dat ik ineens in de zomer jarig was en dat het niet koud was, nu voelt het dus raar dat het mijn laatste verjaardag in de kou gaat zijn.

Maar niet alleen mijn laatste verjaardag in de winter, het zijn nu ook de laatste verjaardagen waar ik bij kan zijn. Ik weet nog goed dat ik het met mijn beste vriendin had over de verjaardag van haar zoontje waarbij ik aangaf dat ik nog wel aanwezig kon zijn bij zijn eerste verjaardag. Waarop de vraag kwam; ‘En daarna dan?’. Sorry, daar kan ik op dit moment geen antwoord op geven. Dit zijn wel even van die momenten waar ik weer even stil van word en niet goed weet wat ik moet zeggen.

Lente, zomer, herfst en winter. Huh? Ja ik heb voorlopig ook mijn laatste keer de vier seizoenen meegemaakt. De laatste lente is al een tijdje geleden en ook de laatste herfst is alweer voorbij. Nu middenin de winter kan ik niet zeggen dat ik het heel erg vind dat dit voorlopig mijn laatste winter is. Als koukleum eerste klas is het voor mijn lichaam alleen maar beter dat ik naar de zon vertrek en dat het op Bali het hele jaar door zomer is.

Afscheid nemen

De laatste keer een afspraak ‘moeten’ plannen om met familie of een aantal vriendinnen uit eten te gaan. De agenda voor mijn laatste maand in Nederland begint redelijk vol te lopen haha. De laatste keer in deze samenstelling elkaar in real life zien, de laatste ‘echte’ gesprekken, elkaar nog een laatste knuffel geven voordat alle contact met Nederland straks via de telefoon gaat en ik overal alleen nog maar online bij aanwezig kan zijn. Dit zijn voor mij wel de meest lastige en emotionele ‘laatste keren’ en daar zal ik op Bali ook nog best wel af en toe moeite mee hebben.

Voor hoe lang is dit op dit moment de laatste keer? Geen idee. Er bestaat altijd nog de kans dat het niet eens de laatste keer Kerst in Nederland is geweest en dat ik volgend jaar rond deze tijd gewoon weer in Nederland ben. De één zegt tegen mij dat ik op Bali ga blijven de komende jaren, een ander zei laatst tegen mij; ‘Ik denk dat je met een jaar weer terug in Nederland bent’. Niets is met zekerheid te zeggen, de tijd zal het leren.

Liefs Inske

Afscheid nemen

De Laatste Keren 

De tijd van ‘laatste keren’ is aangebroken. Of nou ja, dat is het natuurlijk al een tijdje. De ene laatste keer is de andere ook niet. Sommige laatste keren gaan gepaard met emoties, andere laatste keren zal ik ook niet gaan missen. Van sommige dingen word ik blij dat het de laatste keer is, van andere toch wel een beetje verdrietig. Zo blijft alles een beetje dubbel. Het brengt blijdschap met zich mee maar anderzijds ook wel weer verdriet. Maar zonder dalen natuurlijk geen pieken en was het leven ook zo saai geweest.

Sommige laatste keren zijn al een hele tijd achter de rug. Zoals de kermis in het dorp, een jaarlijks terugkerend feestje van ons kent ons. Ook wel ‘het mooiste feestje van het jaar’ genoemd. Het feestje dat we de voorgaande jaren vanwege corona hebben moeten missen, dat dit jaar éindelijk weer door kon gaan en dus ook volgende jaar weer moet missen. Het voordeel van jaarlijks terugkerende dingen is dat ze er over een aantal jaar gelukkig ook nog wel weer zijn.

Grote en kleine laatste keren

Het zijn niet altijd de grote dingen die ik nu voor de laatste keer doe. De laatste keer met een warm dekentje en een kop thee op de bank staat bijvoorbeeld ook voor de deur. Met temperaturen van rond de 30 graden zal ik niet zo snel met een dekentje op de bank gaan zitten. Net zoals een stamppot boerenkool, uitgerekend dé maaltijd die je met koud weer eet en waar eerst vorst overheen gegaan moet zijn. Ach ja, ook kwark als ontbijt zal vanaf 13 februari voorlopig verleden tijd worden. Iets waar mijn collega’s me laatst al op hebben gewezen haha. Allemaal geen grote dingen en ik denk dat ik ook weinig moeite zal hebben met deze laatste keren en het missen van deze kleine dingen. Al merk ik denk ik pas hoeveel ik deze dingen gemist heb, als ik weer terug in Nederland ben en ze er weer zijn.

Feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw zijn dagen die op Bali niet gevierd worden of niet zoals wij dat in Nederland kennen. Sinterklaas en Kerst vieren ze helemaal niet, Oud & Nieuw wordt wel gevierd, maar niet zoals wij dat in Nederland doen. Dus voorlopig hebben we de laatste chocoladeletters, pepernoten, kerstbomen, oliebollen, appelflappen en carbid schieten ook gehad en komt dat voor mij pas weer terug als ik weer in Nederland ben. Wel raar, maar ergens valt het ook wel weer mee. Op Bali zit je in zo’n andere setting dat ik heel veel dingen ook niet mis en dat het juist raar zou zijn als ze op Bali hetzelfde zouden zijn als in Nederland.

De kleine laatste keren

De laatste werkdag

Ook mijn laatste werkdag komt eraan. Na ruim vier jaar neem ik afscheid van mijn werk als fysiotherapeut, van mijn collega’s en van mijn patiënten. Ik zet voorlopig een punt achter mijn werk als fysiotherapeut, dat zal in het begin ook best raar voelen. In de afgelopen jaren heb ik met zowel collega’s als patiënten een band opgebouwd. Sommige collega’s zijn in de afgelopen jaren meer geworden dan alleen collega’s. Vriendschappen zijn opgebouwd, we hebben mooie maar ook mindere dingen samen gedeeld. Het zal best vreemd zijn om niet meer dagelijks of wekelijks contact te hebben. Niet meer bij de balie kunnen zitten om met ‘mijn huispsychologen’ ook wel secretaresses genoemd, bij te kunnen praten, niet meer over en weer te ouwehoeren in de oefenzaal en als luisterend oor te fungeren in de behandelkamer.

De laatste werkdag

De laatste winter

Mijn laatste verjaardag in de winter, dat is ook wel een raar idee. De eerste en laatste keer dat ik mijn verjaardag niet in de winter heb gevierd was 5 jaar geleden ook op Bali. Het was toen zo raar dat ik ineens in de zomer jarig was en dat het niet koud was, nu voelt het dus raar dat het mijn laatste verjaardag in de kou gaat zijn.

Maar niet alleen mijn laatste verjaardag in de winter, het zijn nu ook de laatste verjaardagen waar ik bij kan zijn. Ik weet nog goed dat ik het met mijn beste vriendin had over de verjaardag van haar zoontje waarbij ik aangaf dat ik nog wel aanwezig kon zijn bij zijn eerste verjaardag. Waarop de vraag kwam; ‘En daarna dan?’. Sorry, daar kan ik op dit moment geen antwoord op geven. Dit zijn wel even van die momenten waar ik weer even stil van word en niet goed weet wat ik moet zeggen.

Lente, zomer, herfst en winter. Huh? Ja ik heb voorlopig ook mijn laatste keer de vier seizoenen meegemaakt. De laatste lente is al een tijdje geleden en ook de laatste herfst is alweer voorbij. Nu middenin de winter kan ik niet zeggen dat ik het heel erg vind dat dit voorlopig mijn laatste winter is. Als koukleum eerste klas is het voor mijn lichaam alleen maar beter dat ik naar de zon vertrek en dat het op Bali het hele jaar door zomer is.

Afscheid nemen

Afscheid nemen

De laatste keer een afspraak ‘moeten’ plannen om met familie of een aantal vriendinnen uit eten te gaan. De agenda voor mijn laatste maand in Nederland begint redelijk vol te lopen haha. De laatste keer in deze samenstelling elkaar in real life zien, de laatste ‘echte’ gesprekken, elkaar nog een laatste knuffel geven voordat alle contact met Nederland straks via de telefoon gaat en ik overal alleen nog maar online bij aanwezig kan zijn. Dit zijn voor mij wel de meest lastige en emotionele ‘laatste keren’ en daar zal ik op Bali ook nog best wel af en toe moeite mee hebben.

Voor hoe lang is dit op dit moment de laatste keer? Geen idee. Er bestaat altijd nog de kans dat het niet eens de laatste keer Kerst in Nederland is geweest en dat ik volgend jaar rond deze tijd gewoon weer in Nederland ben. De één zegt tegen mij dat ik op Bali ga blijven de komende jaren, een ander zei laatst tegen mij; ‘Ik denk dat je met een jaar weer terug in Nederland bent’. Niets is met zekerheid te zeggen, de tijd zal het leren.

Liefs Inske

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees hier ook mijn andere blogs

Eén jaar Bali

Eén jaar Bali

Korte terugblikNa een jaar Bali is de voorlopig laatste maand aangebroken. Terugkijkend op het afgelopen jaar is het een ontzettend mooi en waardevol jaar geweest. Een jaar die ik me altijd zal blijven herinneren, die een plekje in mijn hart heeft....

read more
De Feestdagen op Bali

De Feestdagen op Bali

De Feestdagen op Bali Geen kou, geen sneeuw, geen korte donkere dagen. Niet met een kop thee en een dekentje op de bank. Geen plannen met de feestdagen die al maandenlang vooruit gepland staan. Geen tweede, derde of zelfs vierde kerstdag. Maar...

read more
Nieuwe avonturen in 2024

Nieuwe avonturen in 2024

Nieuwe avonturen Na de verhuizing naar Bali in 2023 belooft ook 2024 weer vol nieuwe avonturen te zitten. Mijn Bali avontuur komt namelijk tot een eind en ik kom weer terug naar Nederland.Onrust De keus heb ik een tijdje geleden al gemaakt. Een...

read more